Μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, η μοναδική μέθοδος εκτύπωσης ήταν με χρήση Οffset μηχανών και συναφών τεχνολογιών. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 κάνει την εμφάνισή της η ψηφιακή εκτύπωση. Η μεγάλη αυτή εξέλιξη στις γραφικές τέχνες ήρθε να λύσει προβλήματα που υπήρχαν στις Οffset (όπως το υψηλό κόστος στα μικρά τιράζ) και προσέφερε νέες δυνατότητες, όπως π.χ. τα μεταβλητά δεδομένα και τις εκτυπώσεις on demand.

Τι είναι η ψηφιακή εκτύπωση;

Η απεικόνιση ψηφιακών εικόνων ή αρχείων σε μια φυσική επιφάνεια όπως το χαρτί, τα φιλμ, τα πλαστικά, το γυαλί, το ύφασμα κ.ά. σε μικρό τιράζ, με σκοπό να μεταδοθεί ένα μήνυμα (κείμενο ή/και εικόνα) μέσα από διαχείριση ψηφιακών αρχείων.

Είναι η εκτύπωση με σύγχρονες μεθόδους, όπως τη τεχνολογία Laser (Ηλεκτροφωτογραφική Μέθοδος)  ή Ink Jet (Μέθοδος έκχυσης μελάνης από απόσταση). Το toner ή το μελάνι ανά περίπτωση δεν απορροφάται από το υλικό εκτύπωσης, όπως το συμβατικό μελάνι της Οffset, αλλά δημιουργεί ένα στρώμα στην επιφάνεια του υλικού.

Η ψηφιακή εκτύπωση ήρθε να «αντικαταστήσει» την Οffset στα μικρά τιράζ, προσφέρει ταχύτητα, αμεσότητα και δυνατότητα εκτυπώσεων κατά ζήτηση (on demand) με ποιοτικό αποτέλεσμα (πλέον εξίσου ικανοποιητικό) όσο η παραδοσιακή τυπογραφία.

Χρησιμοποιείται κυρίως όταν χρειάζεστε κάτι πολύ γρήγορα ή σε πολύ μικρές ποσότητες. Παρέχει τη δυνατότητα κάθε εκτύπωση να είναι διαφορετική ή με διαφορετικό περιεχόμενο, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τεχνολογίες οι οποίες είναι για μαζικές παραγωγές.

Μερικά πλεονεκτήματα της ψηφιακής εκτύπωσης:

 • Χαμηλότερο κόστος για μικρές-μεσαίες ποσότητες.
 • Γρηγορότεροι χρόνοι παραγωγής.
 • Μεταβλητά δεδομένα. Η κάθε εκτύπωση μπορεί να είναι μοναδική.
 • Ευκολία στη διόρθωση/προσθήκη/επανεκτύπωση.
 • Δυνατότητα παραγωγής όποτε ζητηθεί (on demand).

Τι είναι η Οffset εκτύπωση;

Η εκτύπωση Οffset βασίζεται στην βασική αρχή της λιθογραφίας και απαιτεί πολλά στάδια, όπως η δημιουργία φιλμ, τσίγκων, διαχωρισμοί, καθαρισμοί κλπ. Προσφέρει αντικειμενικά υψηλότερη ποιότητα στην εκτύπωση (αν και η ψηφιακή εκτύπωση έχει βελτιωθεί πλέον σε τέτοιο βαθμό που μόνο ένας επαγγελματίας μπορεί να εκτιμήσει τη διαφορά). Η εκτύπωση Οffset παράγει τις μεγάλες ποσότητες με πολύ μικρότερο κόστος έναντι της ψηφιακής.

 

Μερικά πλεονεκτήματα της Οffset εκτύπωσης:

 • Χαμηλότερο κόστος αντιτύπου για μεγαλύτερες ποσότητες. Η τιμή ανά τεμάχιο μειώνεται όσο η ποσότητα αυξάνεται.
 • Yψηλή ποιότητα της εκτυπωμένης εικόνας, καλή ανάλυση χωρίς ραβδώσεις ή στίγματα.
 • Δυνατότητα χρήσης μεγαλύτερης ποικιλίας χαρτιών (ειδικά χαρτιά με έντονη υφή).
 • Σωστή και ασφαλής απόδοση των Pantone χρωμάτων.
 • Δυνατότητα Εκτύπωσης Μεταλλικών αποχρώσεων.

Ψηφιακή ή Offset εκτύπωση;

Οι συνήθεις παράγοντες που λαμβάνουμε υπ’ όψιν όταν έχουμε το δίλημμα εκτύπωση Οffset ή ψηφιακή εκτύπωση είναι η ποσότητα και το χρονοδιάγραμμα.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Ταχύτητα : η Οffset είναι πιο χρονοβόρα από την ψηφιακή.
 • Κόστος : εάν χρειάζεστε πολλά αντίτυπα, τότε η Οffset είναι η καλύτερη επιλογή. Από τη στιγμή που η Οffset απαιτεί πολύπλοκες διαδικασίες και μεγάλη αρχική προσπάθεια για να παραχθεί ένα αντίτυπο, η μικρή ποσότητα είναι ασύμφορη οικονομικά. Για μικρά τιράζ, η ψηφιακή εκτύπωση αποτελεί την καλύτερη λύση.
 • Μέγεθος : οι ψηφιακοί εκτυπωτές έχουν περιορισμούς στο μέγιστο μέγεθος εκτύπωσης. Σχήματα εντύπων μεγαλύτερα από 33×48 cm συνήθως πρέπει να τυπωθούν Οffset.

Αποφασίζοντας…

Η Ψηφιακή Εκτύπωση είναι η καλύτερη επιλογή για μικρές και βιαστικές εργασίες (εφόσον οι εργασίες σας δεν απαιτούν ειδικά χαρτιά ή PANTONE).

Αν έχετε χρόνο, θέλετε μεγάλη ποσότητα ή πρέπει να αποδώσετε συγκεκριμένα εταιρικά χρώματα, δεν μπορείτε να αποφύγετε την συμβατική Offset.

Η επιλογή είναι καθαρά δική σας, αλλά ευτυχώς δεν είναι ανάγκη να αποφασίσετε μόνοι σας: μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Ένας έμπειρος άνθρωπος θα σας ακούσει και θα σας προτείνει την καλύτερη για εσάς λύση, η οποία θα ανταποκρίνεται τόσο στον προϋπολογισμό σας όσο και στις ποιοτικές σας απαιτήσεις.

Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι όλες οι εκτυπώσεις πολύ μεγάλου μεγέθους (σε μουσαμάδες, βινύλια κ.λ.π.) είναι αποκλειστικά ψηφιακές.

Η µεταξοτυπία είναι τεχνική εκτύπωσης για την δημιουργία μιας εικόνας με τη χρήση ενός πλαισίου με τεντωμένο πάνω σε αυτό ένα πλέγμα. Μεταξοτυπία ονομάζεται, επίσης, και η εικόνα που εκτυπώνεται με αυτή την τεχνική. Ξεκίνησε ως βιομηχανική εφαρμογή και υιοθετήθηκε από Αμερικανούς καλλιτέχνες στις αρχές του 20ου αιώνα. Το κίνημα της Ποπ Αρτ (Pop Art) τη δεκαετία του ΄60 έκανε ευρύτερα γνωστή την τεχνική. Πολλές απ΄ τις πιο γνωστές δουλειές του Άντι Γουόρχολ (Andy Warhol) δημιουργήθηκαν με τη χρήση αυτής της τεχνικής. Πλέον είναι μια δημοφιλής τεχνική τόσο στις Καλές Τέχνες όσο και στη βιομηχανία, στην οποία χρησιμοποιείται κυρίως για εκτύπωση διαφόρων θεμάτων πάνω σε μπλούζες, καπέλα, κεραμικά, γυαλί, πολυουρεθάνη, πολυπροπυλένιο, χαρτί, μέταλλο και ξύλο. Η Μεταξοτυπία συχνά προτιμάται έναντι της ψηφιακής εκτύπωσης λόγω χαμηλότερου κόστους στα μεγάλα τιράζ αλλά και επειδή με αυτή την τεχνική μπορούμε να τυπώσουμε σε μια μεγάλη γκάμα επιφανειών και υλικών.

Η Μεταξοτυπία έχει βρει εφαρμογή σε μια σειρά από καλλιτεχνικές και εμπορικές εργασίες. Πολλαπλά αντίγραφα πόστερ ή πινάκων ζωγραφικής, εκτύπωση θεμάτων σε ύφασμα (μπλούζες, χαλιά, τέντες κτλ.), εκτύπωση οργάνων ενδείξεων (καντράν) οχημάτων και ρολογιών, αναπτήρων, στυλό, CD, ντοσιέ κ.τ.λ. Κύριο χαρακτηριστικό της μεταξοτυπίας είναι ότι με τη χρήση του κατάλληλου χρώματος μπορεί να εκτυπώσει μια σειρά από υλικά (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, ξύλο, ύφασμα κτλ.) αλλά και μια σειρά από επιφάνειες, λείες ή όχι, αφού για την εκτύπωση δεν απαιτείται πίεση ή κάποιος άλλος περιοριστικός παράγοντας. Σήμερα υπάρχουν μια σειρά αυτόματων αλλά και χειροκίνητων μηχανών που μπορούν να φέρουν εις πέρας μια σειρά εκτυπώσεων με χαμηλό κόστος στα μεγάλα τιράζ και υψηλή  ταχύτητα. Στην καλλιτεχνική μεταξοτυπία χρησιμοποιούνται πιο παραδοσιακές μέθοδοι με μικρότερη συμμετοχή της μηχανής και της τεχνολογίας και μεγαλύτερη συμμετοχή του «χεριού του καλλιτέχνη».

Η τεχνολογία της ψηφιακής εκτύπωσης UV και οι inkjet εκτυπωτές υφασμάτων προσφέρουν πλέον τη δυνατότητα να έχουμε αποτελέσματα εκτύπωσης όπως της μεταξοτυπίας για λίγα κομμάτια (ακόμη και για ένα) με προσιτό κόστος.